Miten laihtua

 Tämä opas kertoo miten laihtua.


Laihduttaminen ja lihominen on verrattavissa matematiikkaan. Mitä enemmän syöt ja juot suhteessa kulutukseen määrittää miten lihot tai laihdut. Asiaa voit ajatella kuten tienatessasi rahaa töissä; jos tienaat 2000 euroa kuukaudessa ja kulutut rahaa 1800 euroa kuukaudessa, kertyy joka kuukausi 200e pankkiin. Jos taas kulutat 2300 euroa kuukaudessa, häviää omaisuudesta 300 euroa joka kuukausi.


Nyt kun tämä ajatellaan laihduttamisen kannalta, niin laihtuaksesi sinun pitäisi kuluttaa enemmän mitä saat ravinnosta energiaa. Jos kulutat päivässä 2000 kcal, mutta saat ravinnosta vain 1800 kcal, niin silloin pankistasi, eli kehostasi katoaa 200 kcal vuorokaudessa. Viikossa se tekee jo 1400 kcal.


Tärkein pointti asiassa ei ole numeroiden suuruus, vaan suhde toisiinsa. Voit aivan hyvin nauttia vaikka 5000 kcal vuorokaudessa, mutta kulutus pitää yhtä lailla kasvaa, jotta balanssi säilyy. Helpoin tie laihdutukseen lähtee syömisen ja juomisen kautta. Energiaa saa helpoiten vähennettyä muokkaamalla ravintoa tai nauttimalla sitä määrällisesti vähemmän.


Nyt monelle tulee mieleen, että laihduttaessa joutuu näkemään nälkää, mutta ei se suoranaisesti niinkään mene. Jos korvaat perunan ja pastan juureksilla, voit syödä yhtä paljon kuin ennenkin, mutta kehoosi menevän energian määrä vähenee radikaalisti. Samalla voit taas energian kulutuspuoltakin kohottaa, mikä osaltaan vaikuttaa saadun ja kulutetun ravinnon suhteeseen. Voit polkupyöräillä ja kävellä autoilun sijaan, tai voit hissin sijaan käyttää portaita.


Jos hieman kohotat energian kulutustasi ja hieman vähennät nautitun ravinnon energiamääriä, ne yhdessä vaikuttavat kokonaiskuvaan jo merkittävästi. Pienistä puroista syntyy iso virta.


Ruoan valmistustakin kannattaa miettiä. Sen sijaan, että käryyttää pannulla rasvan seassa ruokia, voi niitä koittaa valmistaa rasvattomasti Air Fryerillä. Helpottaa muutenkin ruoanlaittoa, joten suosittelen ostamaan kyseisen laitteen ;)


Edellä mainitut asiat pätee normaaliin ruokavalioon. Jos tilannetta alkaa miettimään tarkemmin, niin esimerkiksi hiilihydraattien nauttiminen lisää insuliinin tuottoa, mikä taas saa kehon varastoimaan rasvaa nautitusta ruoasta. Jos taas jättää hiilihydraatit vähemmälle, niin insuliinin määrä kehossa pienenee ja nautittu rasva poistuu kehosta ulosteen mukana. VHH ja karppaus muutenkin pitää vatsan pitempään kylläisenä ja nälän poissa ja sitä kautta syöminenkin eli energiansaanti pienenee ja ihminen laihtuu.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tee nämä 7 muutosta ja laihdut varmasti – Kun muutokset lasketaan yhteen, sitten alkaa tapahtua